کد خبر: ۵۸۳۳۵
۷۷۶۴ بازدید
۲ دیدگاه (۲ تایید شده)

نکاتی چند در مورد جمع‎آوری سبزیجات کوهی

۱۳۹۵/۲/۲۲
۱۲:۱۸

نکاتی چند در مورد جمع‎آوری سبزیجات کوهی

با رسیدن به اواسط بهار، انواع سبزیجات کوهی در طبیعت (بخصوص کوه‎ها و کوهپایه‎های بزقوش) به مرحله برداشت رسیده و همه‎ساله علاوه بر خانواده‎ها که برای جمع‎آوری آنها به طبیعت می روند؛ افرادی نیز وجود دارند که به‎صورت گسترده انواع گیاهان خوراکی را جمع‎آوری و در بازار به فروش می‎رسانند. هدف از ارائه این مطلب کوتاه جلوگیری کردن از خطراتیست که ممکن است متوجه ما و محیط زیست ‎شود. در برداشت گیاهان به نکات زیر توجه کنید:

گیاهانی که در خوراکی و غیر خوراکی بودن آنها شک دارید مطلقاً برداشت نکنید. ممکن است شباهت ظاهری گیاهان موجب برداشت اشتباه آن و در نهایت مسمومیت شما شود. برای مثال گیاهان جنس شوکران که به فراوانی در منطقه می‎رویند فوق‎العاده سمی و کشنده هستند. این گیاهان به تعدادی از تره‎های (سبزی‎های) معروف که در این فصل برداشت می‎شود، شباهت زیادی دارند.

برای جمع آوری اطلاعاتی در مورد گیاهان خوراکی از منابع علمی مانند اینترنت، کتابهای تخصصی و مهم‎تر از آنها از مردم بومی منطقه کمک بگیرید. اطلاعات مردم بومی در مورد گیاهان خوراکی (و حتی گونه‎های قارچی) تقریباً کامل است و معمولاً کمترین مسمومیت گیاهی را در جوامع محلی شاهد هستیم.

در برداشت سبزیجات و تره‎های کوهی دقت کنید که گل، ساقه‎های چندساله و ریشه گیاه را از آنها جدا نکنید. برای مثال افرادی که هینگیلیش و ایپلیهجه را از کوهستان‎های اطراف جمع‎آوری می‎کنند، برای افزایش وزن سبزی جمع‎آوری شده متأسفانه آنها را همراه با پیاز جمع‎آوری و عرضه می‎کنند. این در حالیست که پیاز آنها قابل مصرف نیست و همیشه دور ریخته می‎شود. باید توجه نمود که با حذف ریشه، جمعیت گیاه در مناطق پراکنش آن کم و چه بسا در آینده منقرض شوند. در این مورد به نکاتی اشاره می‎کنم: سبزیجاتی مانند کهلیک اوتو و داغ مرزسی را مطلقاً همراه با ساقه‎های چندساله برداشت نکنید تا دوباره بتوانند رشد نمایند؛ در برداشت گونه‎های پیازدار مانند والک، هینگیلیش و ایپلیهجه، گل‎های وسط برگ‎ها و ریشه را برداشت نکنید. گلها با تولید دانه، ضامن تولید گیاهان برای سال‎های آینده هستند؛ بنابراین تنها با برداشت قسمت‎های خوراکی اجازه بدهید آنها در روی بوته باقی بمانند.

در مورد خشک کردن آنها و ذخیره سازی برای زمستان، باید عرض کنم که برای جلوگیری از ضایع شدن مواد مؤثره و محتویات مفید گیاهان، آنها را در سایه و در کمترین زمان خشک نمایید.

عادل رمضانی؛ اردیبهشت 1395

کانال تلگرامی صدای میانه اشتراک‌گذاری مستقیم این مطلب در تلگرام

نظر شما

۹۵/۲/۲۲ ۲۲:۵۵

بله، این گونه از برخوردها با طبیعت باید اصلاح شوند

۹۵/۲/۲۲ ۲۰:۰۰

همانطور که اشاره کردید ریشه کنی باعث از بین رفتن ذخایر گیاهی منطقه میشه. بارها دیده ام که گیاهی مثل "کهلیک اوتی" را با بیل یا بیلچه از ریشه در می آورند بعد تمیزش می کنند!

اخبار روز